|
|
Bøllemosen
R52 går tværs igennem nordlige del af Jægersborg Hegn syd om Bøllemosen, der er en naturperle med flere sjældne planter, bla. soldug, tranebær og mosebøllebær, hvoraf navnet kommer.
Bøllemosen består af et 20 ha stort areal beliggende i Jægersborg Hegn. Området består af en skovsø med hængesæk og birkeskov på tørvebund. Mosen er omgivet af skrænter bevokset med bl.a. nogle nåletræsbeplantninger. I områdets vestlige del findes en mindre hængesæk, der er isoleret fra det øvrige område af nogle højtliggende skovpartier.
Bøllemosen har oprindeligt været en højmose, men fremstår i dag som følge af tørvegravning og andre forstyrrelser som et grundvandspåvirket ekstremfattigkær.
Der har ikke været gravet tørv i Bøllemosen siden 1. verdenskrig, og området er i dag et meget fint eksempel på forskellige successionsstadier fra sø til skovbevokset mose.
Vaserne
Ruten fortsætter nord om Holte By og sø og ud i det grønne fugtige område, som kaldes Vaserne. Dette er et 120 ha. stort fredet areal nord for Furesøen og syd for Birkerød. Man kommer gennem et urskovsagtigt område med vandfyldte tørvegrave, rørskove og ellesump.
Vaserne er et ca. 86 hektar våd-, mose- og engområde ved Fureøsens nordlige bred ved bugten Storekalv, mellem Farum og Holte og sydøst for Bistrup. I området er talrige tørvegrave fra 2. verdenskrig samt ellesumpe og enge. Sumpene har bevaret et urskovsagtigt præg med høje rodnet fra træerne ude i vandet, og mange væltede stammer. Området er hjemsted for et rigt fugleliv, og omkring 150 forskellige arter er iagttaget her.
Betegnelsen 'Vaserne' kommer fra ordet "vase", som i denne sammenhæng betyder en vej bygget af grene over et sumpet område.